Cei care fac afaceri cu legume sau care cultiva in sere si solarii pentru consum propriu si stoc de produse naturale, cultivate pe cont propriu, stiu foarte bine ce rol joaca folia de acoperire. Aceasta trebuie sa fie de calitate si prin urmare va fi cumparata din magazinele de specialitate. O recomandare este Nu Oricum Serv.
Specialistii spun ca o folie profesionala pentru acoperire sere si solarii nu trebuie sa fie mai mult plastic, cu structura subreda. Iata si ce trebuie urmarit atunci cand aceasta folie este aleasa:
- Sa fie rezistenta la razele solare
Adica are in componenta sa aditivi de tip UV si asta o face mai rezistenta la actiunea razelor soarelui. Fara aceasta stabilizare a foliei se va degrada mai repede si se va rupe. O folie de acest gen va fi cu atat mai buna, cu cat are aditivii UV mai mari. In variantele foliilor de calitate acestea put dura pana la 5 ani.
- Sa poata minimaliza pierderile de caldura
Mai ales la culturile extra timpurii este necesar ca pierderile de caldura sa fie minime. Inseamna ca folia trebuie sa aiba efect termic sau termicitate. Este vorba de adaos de aditiv cunoscut ca IR. Plantele au nevoie ca atat pe timpul zilei, cat si pe toata durata noptii sa se pastreze o temperatura optima. O parte din caldura se pierde prin radiatie si convectie. Altfel spus, plantele pierd caldura prin aer si aceasta este mai apoi transferata in atmosfera.
Folia de calitate va putea sa reflecte o parte din radiatia de caldura inapoi in sera sau in solar. In plus, va avea efect de condensare.
- Sa fie transparenta
Specialistii vorbesc despre proprietatea de transparenta in zona PAR. Adica sa fie transparenta la razele luminoase in zona numita fotosinteza activa. Acest lucru influenteaza in mod direct cat de timpurii sunt culturile, ce productie este obtinuta, cat si calitatea acesteia. Pe folie se poate aduna praf si murdarie, asadar trebuie si curatata constant.
- Sa fie rezistenta la variatiile de temperatura
Spre exemplu la dilatare, la contractare, deci sa fie elastica. In termeni de specialitate se numeste rezistenta mecanica si presupune prezenta unui aditiv de tip EVA, adica etil, vinil, acetat. Asadar fie vara, fie iarna, folia trebuie sa reziste cu succes la diferentele de temperatura. Pe cat este de elastica, aceasta nu se va rupe nici cand este montata pe schelet, deci intinsa la maximum.
- Sa fie difuza, la solaria cu structura din lemn
Explicatia este una simpla si anume la o suprafata mare se produce umbra pe masura ori folia trebuie sa ofere luminozitate si sa permita razelor soarelui sa patrunda in sera sau solor din orice directie.
Putem adauga la aceasta lista si faptul ca folia ar putea proteja de daunatori. Daca este de calitate si nu se rupe, aceasta poate tine la distanta insecte precum Musculita. De asemenea, putregaiul cenusiu este inlaturat daca folia are aditivi de tip antivirus AV.
La Nu Oricum Serv se vor gasi folii profesionale pentru sere si solarii.