MENA.RO

Blog despre produse artizanale si decoratiuni

Mai sunt domnișoare care să poarte iile românești autentice?

Mai sunt domnișoare care să poarte iile românești autentice?

Câteodată părerile noastre despre tot ceea ce ne înconjoară sunt total greșite sau cel puțin asta este prima senzație pe care o putem avea în legătură cu lumea în care trăim. Și chiar dacă nouă nu ne convin lucrurile care se întâmplă ar trebui să ne gândim și la cum privesc ceilalți lucrurile, astfel vom conștientiza faptul că întotdeauna vor exista câteva discrepanțe deoarece oamenii sunt diferiți și prin urmare gândesc diferit. Iar un bun exemplu în acest sens ar trebui să vorbim ceva mai serios despre costumul popular și în special despre ii.

Oare câte dintre domnișoare sunt atrase de astfel de ii și care dintre ele chiar le vor purta fără să le lase în uitare pe un raft din dulap? Întreb toate aceste lucruri deoarece a fost o perioadă în care chiar și acele modele din cadrul paradiz videochat Iași au purtat astfel de ii și toată lumea părea oarecum mulțumită. Însă acum nu prea mai sunt atât de multe domnișoare care să le poarte sau cel puțin eu una nu le-am văzut. Cu toate astea mă întreb dacă toate aceste tinere ar purta ii așa cum se făcea odată pe vremuri cusute de mână și bătute cu sute de mii de muște realizate cu acul.

Nu știu câte dintre voi își amintesc din copilăria lor cum bunicile de cele mai multe ori se preocupau de astfel de lucruri și încercau tot ce era mai bun pentru nepoatele lor. Bineînțeles cu timpul totul s-a digitalizat și în cele din urmă iile realizate manual și brodate manual au ajuns să fie realizate de către diferite mașini automate și specializate în acest sens. Ba mai mult decât atât diferențele modului de a le realiza se poate observa în câteva aspecte importante așa cum sunt detaliile cele mai fine. În plus iile realizate manual arată cu totul și cu toptul diferit față de cele care sunt realizate cu ajutorul unor mașinării specializate.

Pe de altă parte asta nu este un lucru rău, doar că acele bunici care încă se mai ocupă de realizarea iilor nu mai au mare success în vânzarea acestora. Și asta pentru că de cele mai multe ori cumpărătoarele spun că aceste ii realizate manual sunt mult mai scumpe decat celelalte, dar cu toate astea nu se gândesc câtă trudă și cât de mult timp implică realizarea unei astfel de ii. Și poate de aceea niciodată nu vom fi capabili cu adevărat să apreciem la adevărata valoare munca manuală și toate acele lucruri care sunt realizate hand made.

Prin urmare nu știu câte persoane, sau câți dintre semenii noștri chiar vor să apeleze la aceste lucruri realizate manual cu atât mai mult cu cât aceștia pun pe primul loc costurile acestora și mai apoi munca pe care o pot face bunicile și de ce nu toate acele persoane care se ocupă de ceea ce noi numim lucru manual. De asemenea ar mai trebui să mai spunem că în trecut lucrul manual era un fel de materie de studiat la clasele mici din generală, iar toți elevii era învățați să se folosească de materia primă și să realizeze propriile creații. Nu știu dacă în prezent mai au loc astfel de chestiuni sau a rămas ceva de natura trecutului.

mena