- by mena
Desi unii ar spune ca e greu de crezut, numarul celor care aleg sa mearga la psiholog a crescut destul de mult in ultima perioada. Este vorba mai ales de adolescenti, care solicita serviciile de consiliere pentru ca trec prin perioade dificile pe care nu reusesc sa le depaseasca, pentru ca se confrunta cu situatii pe care nu mai reusesc sa le gestioneze. Bineinteles, capacitatea unui specialist este mult mai mare de a oferi asistenta in acest sens, comparativ cu numarul de sedinte pe care unul le are intr-o zi.
Intrebarea care apare in acest context, in cazul celor care trec prin momente dificile, care ii coplesesc, e de ce nu apeleaza la un psihoterapeut in Bucuresti sau orasul de care apartin, ca sa depaseasca mai usor greutatea cu care se confrunta. Oare daca toti cei care ar avea situatii sau ar avea nevoie de cineva cu care sa vorbeasca ar apela imediat la ajutor profesional, nu ar fi mai usor, nu am fi o societate mai sanatoasa?
Bineinteles, sunt multe astfel de intrebari fara raspuns. De fapt unii dintre cei care sunt in situatii grele, iar acest fapt nu este o necunoscuta, pot veni si cu raspunsuri precum: ce vor zice ceilalti? Daca psihologul va spune altora despre problemele mele? Daca as vorbi cu un psiholog detalii despre situatia mea as simti ca toti stiu despre ea, am ajuns intr-o situatie in care nu mai exista solutii.. Bineinteles, exista si categoria celor care nu accepta sub nici o forma sa primeasca ajutor, fie pentru ca se descurca teoretic foarte bine pe cont propriu sa gaseasca o rezolvare, fie ca spun ca psihologul este doar pentru cei care nu mai pot judeca singuri.
Ce duce la izolare, la dorinta de singuratate?
Chiar daca fiecare caz este diferit, cele mai multe se concluzioneaza in tendinta de izolare, de singuratate, de inchidere. La asta conduc nelinistile, framanatarile care nu isi gasesc o rezolvare. Apar starile de panica, tot felul de ganduri negative, stari de tristete, in anumite contexte cele de vina si asa mai departe. Deja exista tendinta ca nimic sa nu mai multumeasca persoana care se gaseste in aceasta stare, solutiile par inexistente.
Deosebit de accentuate in cazul adolescentilor, dar si a adultilor sunt starile de dezinteres, pierderea acestuia fata de activitatile desfasurate in mod normal zi de zi. Toate indica tot mai mult spre nevoia de a apela la un cabinet psihoterapeut Bucuresti.
Nu este nimic gresit, ci din contra chiar incurajata aceasta practica, de a discuta cu un psihoterapeut atunci cand apar dificultatile de concentrare, tendinta de izolare, lipsa capacitatii de a invata, de a asimila informatii noi. Exista categorii diverse de persoane, cei care se indreapta catre consumul de stupefiante, alcool, cei care isi gasesc refugiul in jocuri, altii care recurg chiar la a se rani. Bineinteles lista poate continua si atinge si exemple mai sensibile.
Oricine se regaseste intr-o astfel de situatie sau care chiar doar prezinta simptome in acest sens ar trebui sa isi faca timp pentru sine, pentru starea sa de sanatate, pentru ca problemele care coplesesc isi pun amprenta si asupra acesteia. Ajutorul unui psihoterapeut este disponibil in cadrul centrelor specializate, asa cum este PsihArt. Informatiile despre serviciile pe care le ofera si cui se adreseaza sunt disponibile pe PsihArt.ro.