In aceasta dimineata am avut placerea de a viziona un mini documentar despre cum sunt realizate – hai sa le numim ambalajele cartilor – sau mai bine spus acea hartie multicolora ce face parte din ceea ce inseamna coperta cartilor. Atat hartia cat si motivele aplicate pe aceasta a fost realizata cu mult timp in urma in mod manual.
Numele acestei hartii provine de la cel care a realizat modelele imprimate pe acea hartie, iar acesta se numeste Marbler, dar si de la tehnica folosita pentru a realiza acele motive colorate. In cele ce urmeaza am sa va pun la dispozitie materialul pe care l-am urmarit si eu.
Si desi in prezent toata aceasta munca se realizeaza cu ajutorul celor mai performante masinarii trebuie sa recunosc faptul ca modalitatea si tehnica de a crea cateva motive se poate regasi foarte usor in modalitatea noastra de a ne aranja manechiura in tehnica legata de apa si diferite oje colorate.
Per ansamblu, cam in genul acesta s-au realizat si primele modele de motive ce au fost imprimate pe hartiile destinate copertilor si de ce nu impachetarii anumitor documente importante. Cum deja am descris procesul de colorare al hartiei putin mai sus cred ca a sosit momentul sa va las la indemana materialul pe care l-am vazut si eu.
Bineinteles ca toata aceasta tehnica sa fie dusa mai departe cu succes se pare ca fiecare proces in parte are nevoie de pregatire si mai mult decat atat coala alba de hartie are nevoie de un proces mai indelungat de pregatire, avand in vedere faptul ca aceasta trebuie sa fie foarte curata pentru ca toata acea combinatie de culori sa se poata imprima.
Se mai spune ca tehnica originara de a forma acele motive provine din Japonia fiind o tehnica foarte, foarte veche luand drumul Turciei, Olandei si mai apoi sa ajunga in Anglia. Tot in acest material ati mai putut urmari si modul de conservare al cartilor, toate procesele prin care acestea sunt supuse pentru a rezista o perioada foarte indelungata de timp.