MENA.RO

Blog despre produse artizanale si decoratiuni

Ce reprezinta echipamentul individual de protectie?

Sub o forma sau alta, echipamentul individual de protectie face parte din garderoba obligatorie a muncitorilor dintr-o gama larga de domenii de activitate. Dotarea cu echipamente individuale de protectie are rolul de a preveni accidentele ocupationale ce nu pot fi evitate.

De retinut: dotarea cu echipamente de protectie este ultima masura ce trebuie luata, dupa ce au fost reduse pe cat posibil riscurile din mediul de lucru.

Pentru ca majoritatea activitatilor de lucru cu riscuri de accidentare implica munca fizica, extremitatile sunt de obicei cele mai expuse. Conform statisticilor europene din 2013, 1 din 6 accidente afecteaza zona capului, iar 1 din 3 accidente vizeaza extremitatile superioare. De aceea, este lesne de inteles de ce trebuie acordata o atentie deosebita acestor zone.

 Protectia capului inglobeaza atat protectia la impact (castile de protectie), cat si protectia auditiva si a ochilor. Cum ar fi de asteptat, piata ofera o gama variata de echipamente de protectie a capului, pentru nenumarate aplicatii.

Castile de protectie sunt echipamentul de protectie pentru santier cel mai usor de identificat. Calota din polietilena de inalta densitate (HDPE) poate rezista la impact, iar suspensia asigura amortizarea eficienta. Orificiile de ventilatie, banda antitranspiratie si sloturile pentru accesorii dau un plus de utilitate si confort castilor de protectie.

Ochelarii de protectie sunt disponibili intr-o larga varietate de modele, pentru la fel de multe aplicatii. Cu design casual sau de tip goggles, perechea potrivita de ochelari de protectie poate oferi siguranta la impactul cu particule de mare viteza, aschii, scantei sau chiar stropirea cu chimicale daunatoare. Protectia UV, tratamentul antizgariere si antiaburire pot oferi un plus de protectie in timpul activitatilor de zi cu zi.

Si manusile de protectie trebuie tratate cu un maxim de interes: in special la munca fizica, mainile sunt expuse la accidentari. Manusile de protectie pot fi realizate din diverse materiale, atat naturale cat si sintetice. Pielea este o alegere uzuala: datorita durabilitatii si dexteritatii oferite, manusile din piele sau combinate cu material textil sunt o optiune excelenta pentru majoritatea activitatilor.

Manusile din tricot textil imersate in nitril sau PVC pot oferi un plus de rezistenta la munca de zi cu zi: in functie de materialul din care sunt realizate, manusile de protectie pot apara eficient impotriva zgarierii, taierii sau perforarii.

Bineinteles, intretinerea adecvata a echipamentului de protectie este esentiala. Pentru a asigura o durata de utilizare crescuta la intregul potential, aceste echipamente trebuie inspectate si curatate regulat.

mena