MENA.RO

Blog despre produse artizanale si decoratiuni

Casa memoriala Ion Creanga din Iasi – locul in care s-au nascut Amintirile din copilarie

Bojdeuca lui Ion Creanga este cel mai vizitat loc din Iasi. Si, as adauga eu, unul dintre cele mai frumoase.

Este situata in cartierul Ticau, pe vremea lui Creanga  fiind o mahala o Iasiului. Aici a locuit marele povestitor intre anii 1872-1889 (pana cand s-a mutat in cimitir), aici a locuit jumatate de an si Mihai Eminescu, tot aici s-au nascut Amintirile din copilarie si Povestile si pot spune ca locul acesta este magic. Cel putin, mie mo-a oferit senzatii de neuitat.

Am nimerit la vremea cireselor coapte, cand am ajuns curtea era plina de copii nazdravani agatati de crengile bietilor copaci. Nu va ganditi ca erau la furat, cred eu ca doar gustau 😀

calator prin Romania

La intrare ne-a intampinat o doamna mai in varsta cu vorba blanda, foarte potrivita cu locul, care ne-a prezentat cu  vocea plina de entuziasm casuta modesta cu doua camere si-un cerdac, ce adaposteste majoritatea lucrurilor ce au apartinut autorului. Mie mi s-a parut extraordinat sa vad masuta cu trei picioare, strachinile din lut si lingurile de lemn ce i-au  apartinut lui Ion Creanga, icoana pe care a pastrat-o autorul amintire de la mama lui si  „stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau mâţele jucându-se cu ei… prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc”.

idei de vacante si calatorii

idei de vacante si calatorii

idei de vacanta

idei de vacanta

Mi-am dorit sa vad locul unde s-a nascut si a crescut Ion Creanga inca de cand eram mica, am reusit abia acum cativa ani si am fost placut impresionata si la Humulesti. Cand am ajuns la Bojdeuca din mahalaua Iasiului am constatat ca este aproape identica, cu diferenta ca de pe cerdac se vad dealurile Ciric și Șorogari si …curtea este plina de ciresi, numai buni de tras de  „urechi”

obiective turistice Romania

obiective turistice Romania

Mai vorbeste lumea si ca era mare iubitor de pisici Ion Creanga, ca avea vreo 30  si toate aveau numele personajelor lui, una era chiar Marioara,  matusa zgarcita de la Humulesti dar…cine poate sti ?!?

obiective turistice Romania

obiective turistice Romania

In curte este amenajat un teatru in aer liber, unde anual are loc un concurs de literatura, iar la iesirea din ograda este un zid tematic, cu personaje din povesti.

obiective turistice Romania

Eu cred ca este un loc ce merita vazut, macar odata in viata, chiar daca nu va este in drum, va sfatuiesc sa faceti un ocol pentru ca are multe de oferit, atat casuta cat si orasul…Iasiul este un oras cochet, cu oameni civilizati si blanzi.  Mie tare mi-a placut si abia astept sa-l vizitez din nou.

mena