MENA.RO

Blog despre produse artizanale si decoratiuni

Corectarea cu aparat dentar a muscaturii incrucisate la copii

Sanatatea orala este importanta la orice varsta. Insa daca masurile de ingrijire au loc din primii ani de viata, riscurile ca in etapa adulta sa ajungi sa porti un aparat dentar sau sa-ti pierzi un dinte sunt mult diminuate.

Astazi iti vom vorbi despre o problema frecventa la copii, anume despre muscatura sau ocluzia incrucisata. Abordata la timp si prin terapia potrivita, se poate corecta, cu efecte notabile in:

  • Armonia dentara si faciala;
  • Masticatie si deglutitie;
  • Fonatie si respiratie.

Practic, pentru o corectie totala, este nevoie de aparat dentar. Dar mai inainte, iti vom descrie in cateva cuvinte acest tip de malocluzie.

Cand se poate vorbi despre ocluzie incrucisata?

In mod normal, ocluzia este considerata corecta daca se verifica urmatoarele 3 conditii:

  • Arcada superioara este mai proeminenta decat cea inferioara cu 2-3 mm;
  • Fiecare dinte de pe o arcada atinge doi dinti de pe cealalta arcada;
  • Cei doi incisivi frontali superiori acopera circa o treime din ”omologii” inferiori.

In cazul ocluziei sau muscaturii incrucisate, unul sau mai multi dinti ai arcadei superioare se afla in ocluzie inversa fata de dintii inferiori. Practic, la o analiza mai atenta, apar in interiorul arcadei inferioare, nu la exterior, cum ar fi normal.

Acest tip de malocluzie poate:

  • Interesa atat elementele dentare anterioare, cat si cele posterioare;
  • Poate fi prezenta la un dinte, in timp ce majoritatea dintilor au o aliniere corecta;
  • Poate fi localizata simultan la partea frontala a arcadei si la cea posterioara.

Inevitabil, acest tip de ocluzie poate conduce la asimetrii dentare si faciale sau la o masticatie incorecta si incompleta.

Care sunt posibilele cauze ale muscaturii incrucisate?

Ocluzia anormala de tip incrucisat poate fi cauzata frecvent de:

  • Cresterea insuficienta a maxilarului superior;
  • Dezvoltarea excesiva a mandibulei.

La originea acestor situatii se pot afla factori, precum:

  • Genetica – Structura maxilarului si mandibulei poate fi o mostenire genetica. Daca cel mic prezinta o astfel de anomalie, este posibil sa fie ”imprumutata” de la unul dintre parinti.
  • Stimulii – Dezvoltarea asimetrica si anormala a celor doua arcade poate aparea ca o consecinta a unor obiceiuri incorecte in ce priveste respiratia (orala, nu nazala), deglutitia sau masticatia.

Cum se poate remedia acest tip de malocluzie?

Muscatura incrucisata reprezinta una dintre acele situatii ce trebuie solutionata cat mai devreme. Lasata asa, viitorul adult se va confrunta cu probleme mult mai grave decat cu asimetria faciala.

Tratamentul consta in purtarea de aparat dentar inca de la varste mici. Exceptii fac cazurile cand copilul nu colaboreaza si refuza terapia sau daca ii este frica de ceea ce se intampla la dentist.

La varste ceva mai mari, dupa 5-6 ani, copilul ar trebui sa fie mai putin timorat sa intre intr-un cabinet stomatologic. Inca osul este destul de maleabil si poate fi modelat, dupa caz, cu un dispozitiv fix sau mobil.

Alegerea nu se face la intamplare. Depinde de indicatiile specialistului dupa o radiografie panoramica in care se vad cu precizie asimetriile si situatia raportului dintre elementele dentare de pe maxilar si mandibula.

Recomandari

Amplasarea interna a unuia / mai multor dinti superiori in raport cu cei inferiori poate fi observata inca de la dentitia de lapte. Insa pentru remedierea problemei, trebuie actionat cat mai curand, nu asteptat sa se incheie eruptia dintilor definitivi.

Daca parintii au indoieli in ce priveste pozitionarea dintisorilor celor mici, pot oricand programa o consultatie de specialitate la o clinica stomatologica ce include si servicii de ortodontie pediatrica.

mena